Haarweetjes

De Functie van haar

Haren hebben we over ons hele lichaam behalve op onze voetzolen en handpalmen. Wat is nu precies de functie van haar en waarom hebben we overal haar zitten? Zeg nou zelf.. “echt mooi is het niet!” Ik denk dat een heel groot gedeelte van de mensen het haar op verscheidene plekken weg haalt omdat het niet mooi is en wij de functie er niet van zien.

Het haar zit voornamelijk geconcentreerd op hoofd, oksels en schaamstreek. Over de rest van ons lichaam is het voornamelijk dons haar (wat het niet minder vervelend maakt natuurlijk).

Functie

Aan de achterkant van de haarzakjes bevinden zich spieren die in het geval van kou, angst of een schrik reactie samentrekken waardoor er kippenvel ontstaat. Kippenvel is er dus voor nodig om ons warm te houden en onze temperatuur te regelen. De functie van haar:

  • Wimpers & wenkbrauwen – bescherming van de ogen, zo kan transpiratie niet in de ogen lopen.
  • Okselhaar – zorgt ervoor dat transpiratievocht word opgenomen.
  • Neus & oor haar – bescherming tegen vuil en stof van buitenaf.
  • Schaamhaar – signaalfunctie geeft aan dat je vruchtbaar bent.
  • Hoofdhaar – Geen functie is vooral een sieraad.

Schoonheidsideaal

Het haarloze lichaam is dus het nieuwe schoonheidsideaal. Dat komt omdat we ernaar verlangen om zo glad en sexy te zijn, net als in de bladen en de reclames op tv. Haarloos is dus een teken van versmelting met technologie, die een onmisbare rol in ons leven speelt. Het verschil mens-machine wordt kleiner. Maar terwijl we vastbesloten onze scheermesjes slijpen vervagen andere contrasten zoals het verschil tussen mens en dier, het verschil tussen volwassene en kind en het verschil tussen mannen en vrouwen.

Feit of Fabel

“Als je scheert komen haren dikker, donkerder en stugger terug!”
Is dit nou een feit of fabel…Het is een fabel! Bij scheren verandert er niets aan de structuur of kleur van haartjes en scheren heeft dan ook geen invloed op de textuur of kleur van de terug groeiende haartjes. Het voelt misschien zo omdat je bij scheren de haartjes als het ware ‘stomp’ afsnijdt, maar het heeft verder geen enkel effect op de dikte of kleur ervan.

leukste en afwisselendste vak

Hoofdhaar heeft voornamelijk een esthetische functie. Het is een manier om je te onderscheiden van de rest. Er groeien gemiddeld tussen de 100.000 en 150.000 haren op de schedel. Deze haren groeien gemiddeld 0,3 mm per dag en dat komt neer op ongeveer een cm per maand. En dat alles om de kappers bij Best Hair aan het werk te houden en u als klant elke keer weer te voorzien van een mooi nieuw kapsel dat bij u past. Daarom blijft ons vak het leukste en afwisselendste vak wat er is!

bron uitgelichte foto:http://funny-pictures.picphotos.net/

 

×